Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Η σημασία της ακουστικής σε χώρους αποθήκευσης φαγητούΣτην ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας της Αμερικής μπορεί κανείς να ακούσει ηχογραφήσεις δεκάδων εντόμων, για παράδειγμα να ακούσει τον ήχο εντόμων να τρώνε σιτάρι, ή να ακούσει προνύμφη κολεόπτερου να τρώει ρίζες φυτού.

Το 5το Διεθνές Συνέδριο για την Προστασία των Αποθηκευμένων Προϊόντων έχει εκδώσει μάλιστα και ένα CD με τίτλο Insect Noise in Stored Foodstuffs (Ήχοι Εντόμων σε Αποθηκευμένα Φαγητά). Το CD αυτό παρουσιάζει την ηχητική έρευνα Γάλλων μελετητών οι οποίοι χρησιμοποίησαν κατάλληλα μικρόφωνα ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και να καταγράψουν την ηχητική συχνότητα παρανύμφων και εντόμων που μπορεί να βρίσκονται σε κατά τα άλλα ήσυχα κοντέινερ δημητριακών και σιτηρών.

Καινούργιες έρευνες δείχνουν ότι ο εντοπισμός του ήχου που παράγουν τα φυτοπαράσιτα είναι πολύ πιο γρήγορος και αποτελεσματικός από ότι οι καθιερωμένες τεχνικές εντοπισμού εντόμων που είναι χρονοβόρες και ακριβές.

Για παράδειγμα ενώ η σιταρόψειρα είναι σχεδόν αδιόρατη, δεν είναι άηχη. Ο ήχος που παράγει στον πυρήνα του σιταριού είναι περίπου 23db. Με κατάλληλη ηχεία μπορεί να εντοπιστεί αυτός ο ήχος ακόμα και στα πρώτα στάδια της εμφάνισης των εντόμων.

Έρευνες σε αυτόν τον τομέα γίνονται τα τελευταία 20 χρόνια και εξαρτιούνται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία ήχου.

Η ενημέρωση μίας ηχητικής βιβλιοθήκης με ήχους εντόμων είναι εξίσου σημαντική. Το CD Insect Noise in Stored Foodstuffs αποτελεί μία βάση δεδομένων με ήχους εντόμων. Μακροχρόνιες έρευνες έχουν γίνει για να κατατάξουν κατά κατηγορίες διάφορα έντομα με βάση τον ήχο που παράγουν κατά τον κύκλο της ζωής τους, σε βαθμό που σήμερα ένα κομπιούτερ μπορεί να διακρίνει από τον ήχο την ηλικία ζωής (αν είναι 16 ή 18 ημερών) μιας σιταρόψειρας που χορταίνει από το σιτάρι.

Βλέπε http://www.ediblegeography.com/the-importance-of-acoustics-in-food-storage

Απίστευτα τα αποτελέσματα της ηχητικής έρευνας όταν αφορά θέματα διατροφής (διάβαζε χρήμα)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου