Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ηλεκτρικά αμάξια με τον ήχο των Star Wars


Το κείμενο που ακολουθεί θα το βρείτε στο http://www.admiral.com/newsArticles/4175/Electric-cars-

Τα ηλεκτρικά αμάξια ίσως να χρειαστεί στο μέλλον να χρησιμοποιούν τεχνητούς ήχους, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους πεζούς. Οι ελεγκτές ασφάλειας εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο για να αποτρέψουν τον πιθανό κίνδυνο που τέτοια αθόρυβα σχεδόν οχήματα θα μπορούσαν να φέρουν στους ποδηλάτες, στους πεζούς και στα άτομα με αναπηρία όρασης.
Διαφορετικά μοντέλα αμαξιών θα μπορούσαν να έχουν το δικό τους ηχητικό σήμα κατατεθέν - όπως για παράδειγμα των ήχο των Star Wars - προκειμένου να διαφοροποιούνται μεταξύ τους.

Τα ηλεκτρικά αμάξια, όταν οδηγούνται σε χαμηλή ταχύτητα - και τα υβριδικά που τρέχουν μόνο με ηλεκτρική ενέργεια - εκπέμπουν πολύ λιγότερο θόρυβο από τα παραδοσιακά αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη ή μηχανή ντίζελ.
Εντούτοις, ενώ ο θόρυβος της μηχανής του αυτοκινήτου αποτελεί σοβαρό παραγωγό ήχου στις ταχύτητες κάτω από 30kmh, ο θόρυβος των ελαστικών ενός αυτοκινήτου είναι ο κυρίαρχος ήχος στις υψηλότερες ταχύτητες.
Έρευνα το 2008 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έχει επισημάνει ότι ακούοντες άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που ταξιδεύει με 8kmh μέχρι να φτάσει σε απόσταση λιγότερη των 3,5 μέτρων, που ουσιαστικά δίνει στον άνθρωπο λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα να αντιδράσει. (η αντίστοιχη απόσταση για παραδοσιακά οχήματα είναι τρείς φορές πιο μεγάλη).

Πέρυσι, η Αμερικανική κατασκευαστική εταιρία General Motors αποκάλυψε ότι συνεργάστηκε με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών για να επιτύχουν μια συναίνεση όσων αφορά το επίπεδο θορύβου που απαιτείται για να προειδοποιεί τους πεζούς χωρίς να δημιουργία περιττή ηχητική διαταραχή.

Εντούτοις, μία τέτοια ενδεχόμενη νομοθεσία έχει επικριθεί από το Neil Butcher, επικεφαλής της εταιρίας αυτοκινήτων που παράγει εξαιρετικά low-carbon δοκιμαστικά οχήματα στην Αγγλία, ο οποίος είπε ότι στο Sky News Οn-line ότι τέτοιος τεχνητός θόρυβος θα αντιπροσώπευε ένα " οπισθοδρομικό βήμα". "Έχουμε μια πιθανότητα να μειώσουμε τα επίπεδα θορύβου στους δρόμους μας και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε" πρόσθεσε. "Εάν βάλουμε το θόρυβο τώρα δεν θα τον ξεφορτωθούμε ποτέ."

1 σχόλιο:

  1. Μετά την παρακολούθηση της ταινίας "λόγια της σιωπής" θα ταχθώ στο πλευρό του Neil Butcher.

    ΑπάντησηΔιαγραφή