Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

λογοκρισία του ήχου


Η μουσική λογοκρισία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο [για μουσική λογοκρισία ανά γεωγραφικές περιοχές βλέπε http://www.freemuse.org/sw1298.asp], και γενικά η λογοκρισία στις τέχνες, στον τύπο, στην ελευθερία έκφρασης είναι υπαρκτό φαινόμενο τόσο στην ανατολή όσο και στην δύση [για λογοκρισία στις τέχνες και στον τύπο βλέπε για παράδειγμα βιβλίο 'Οψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα σήμερα', εκδ. Μεφέλη 2008.
Εντούτις, διαφαίνεται τόσο μέσα από την ιστορική συνέχεια, όσο και από την συστηματικότητα και την αυστηρότητα με την οποία επιβάλλεται η μουσική λογοκρισία, αλλά και την φιλοσοφίκή σκέψη που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα αυτό, ότι είναι ένα φαινόμενο που έχει βαθιές ρίζες ιδιαίτερα στις Ισλαμικές χώρες.
Η μουσική λογοκρισία στο Ισλάμ είναι υπαρκτή από τον 9ο αιώνα και κατά περιόδους έχει επιβληθεί με αυστηρότητα σε διάφορες χώρες (π.χ. Αφγανιστάν, Ιράν.)

Στο Σουδάν διαφαίνεται μία 'καινούργιου' τύπου λογοκρισία η λογοκρισία του ήχου. Έχουν λογοκριθεί τόσο οι ήχοι που συνδέονται με το δυτικό πρότυπο ζωής (όπως τα ringtones), όσο και οι ήχοι που σχετίζονται με τον χριστιανισμό.

Καθώς φαίνεται η χριστιανοσύνη έχει το δικό της ηχητικό σύμβολο, τον ήχο της καμπάνας, τουλάχιστον για τους Σομαλούς φανατικούς ισλαμιστές αλ Σαμπάαμπ οι οποίοι απαγόρευσαν τις καμπάνες στα σχολεία, που χρησιμοποιούνται για να σημάνουν διάλλειμα, διότι ο ήχος τους θυμίζουν έντονα αυτόν που έχουν οι καμπάνες της χριστιανικής εκκλησίας. Το νέο αυτό έχει κυκλοφορήσει σε αρκετές ελληνικές εφημερίδες (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=536775.

Ιδού ένα απόσπασμα από την εφημερίδα Αυγή

"Μας κάλεσε ο Σέιχ Φάραχ, αρμόδιος της ισλαμιστικής οργάνωσης για θέματα εκπαίδευσης, και μας είπε ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε στο εξής καμπανάκια. Μας προειδοποίησε ότι από σήμερα όποιος συλληφθεί να χρησιμοποιεί καμπανάκια θα παραπέμπεται στην ισλαμική δικαιοσύνη", δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ένας δάσκαλος στην ελεγχόμενη από τους αλ Σαμπάαμπ αυτή πόλη, που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια του Μογκαντίσου. Ένας διευθυντής σχολείου επιβεβαίωσε την πληροφορία και πρόσθεσε ότι οι αλ Σαμπάαμπ ενημέρωσαν τη διεύθυνση ότι στο εξής θα πρέπει οι μαθητές να διδάσκονται τη σημασία της ισλαμικής Τζιχάντ (ιερός πόλεμος). Οι αλ Σαμπάαμπ διοικούν τις περιοχές που ελέγχουν με τρόπο που υπαγορεύει η αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου - ακρωτηριάζουν τα χέρια αυτών που κλέβουν, επιβάλλουν στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και απαγορεύουν ό,τι αποκαλούν κοινωνική ανηθικότητα, όπως είναι η μουσική και η τηλεοπτική μετάδοση αθλητικών διοργανώσεων.


και την ελευθεροτυπία:

Η κίνηση αυτή έρχεται μια βδομάδα μετά την απαγόρευση της μουσικής στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, από την ομάδα Χιζμπούλ.

Καθηγητής στο Τζόουχαρ, 90 χιλιόμετρα (56 μίλια) βόρεια του Μογκαντίσου δήλωσε στο BBC ότι αντί για καμπανάκια, οι δάσκαλοι πλέον χτυπούν τα χέρια τους ή την πόρτα στο τέλος του μαθήματος.

Κατά το παρελθόν ισλαμιστικές ομάδες έχουν απαγορεύσει επίσης την παρακολούθηση ταινιών και ποδοσφαίρου καθώς και τα μουσικά ringtone στα κινητά τηλέφωνα.

..........


Το νέο αυτό έχει ταξιδεψει και στο ελληνικό διαδίκτυο και κανείς μπορεί να συναντήσει διαφορετικές ερμηνείες επί του θέματος....

Το site www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=124619&cid=5 έχει και μια φωτογραφία από ένα αγοράκι που ακουμπάει κάτι που υποτίθεται ότι είναι καμπάνα...μόνο που το background της φωτό βρίσκεται στην Ινδία και όχι στην Σομαλία..κρίνοντας από τα γράμματα της φωτογραφίας

Είναι αξιοσημείωτο και το ότι πολλά ελληνικά blog, κυρίως χριστιανικά ελληνικά blog, έχουν σχολιάσει αυτή την είδηση. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του μπλογκ http://hristospanagia.blogspot.com/ για να περιγράψει το συμβάν "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ» ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΤΟΝ ΘΥΜΙΖΕΙ... [...]"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου