Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ημέρα Επίγνωσης Θορύβου (Noise Awareness Day)



Η περασμένη τετάρτη ήταν ημέρα επίγνωσης θορύβου (όχι στην ελλάδα, εδώ έχουμε μέρες δντ), η οποία έχει ξεκινήσει από την λαική βάση πριν 15 χρόνια στην Νέα Υόρκη και γρήγορα μεταδόθηκε, με σκοπό την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα θορύβου και ηχορύπανσης.

Ο συγγραφέας του άρθρου (George Prochnik) των ΝΥΤimes αφού απαριθμεί τις αρνητικές συνέπειες του θορύβου στην υγεία μας, ακόμα και όταν κοιμόμαστε ή κι όταν έχουμε συνηθίσει τον θόρυβο - αυξάνει πίεση, δημιουργεί ταχυπαλμίες και στρες, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές - προτείνει αντί να μαχόμαστε ενάντια στον θόρυβο, να καλλιεργήσουμε ένα πάθος και μία αισθητική για την σιωπή.

Η σιωπή με την σειρά της - αν δεν έχει επιβληθεί για να κλείσει στόματα - έχει πολλές θετικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα σε κοινότητες όπου γίνεται η προσπάθεια για επίλυση διαμάχης (conflict resolution) η σιωπή προάγει την εμπάθεια και τελικά έχει θετικές επιπτώσεις κατά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η καλλιέργεια της σιωπής προτείνεται όχι μόνο μέσα από εσωτερικό διαλογισμό αλλά και μέσα από την εκπαίδευση και αρχιτεκτονική. Ένα τέτοιο αρχιτεκτονικό παράδειγμα αποτελούν οι λεγόμενες 'οάσεις ησυχίας' που μπορούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στις μεγαλουπόλεις. Είναι κοινόχρηστοι χώροι στο πίσω μέρος κτηρίων γεμάτοι με φυτά που απορροφούν ήχους, και μειώνουν την ένταση του ήχου σε μεγάλους χώρους κατά μερικά ντεσιμπέλ.

Διαβάστε και το πρωτότυπο άρθρο http://www.nytimes.com/2010/05/02/opinion/02prochnik.html

Σήμερα 2 Μαϊου αυτά στην Ελλάδα μας φαίνονται αυτά παράταιρα....αλλά αλλού στον κόσμο φαίνεται ότι το πρόβλημα αναγνωρίζεται και ότι κάποιοι έχουν τον χρόνο να σκεφτούν και για αυτά.

[Στην χώρα μας οι προνομιούχοι αγοράζουν και εξαγοράζουν την σιωπή, συστηματικά, ξεδιάντροπα, σιωπηρά.... Και σήμερα που έχουνε εγκρίνει τα 110 δις αναρωτιέμαι γιατί δεν ακούμε τίποτα για τα 28δις που δώσαμε πριν λίγους μήνες στις τράπεζες, γιατί δεν ακούμε πλέον τίποτα για τα έσοδα από την εκκλησία, όσο πολυθόρυβα είχαν ανακοινωθεί οι πρώτες διαθέσεις για να φορολογηθεί η εκκλησία, τόσο αθόρυβα αποσιωπήθηκε όλο το θέμα.]

Για να επιστρέψω όμως στην ακουστική αρχιτεκτονική, ακούστε το πρόγραμμα του BBC world service (Discovery), περιλαμβάνει θεματικές για την ακουστική του Boston Symphony Hall, για την ακουστική δωματίου, για ακουστικά αποτυπώματα ναών και εκκλησιών, για τον καινούργιο διεπιστημονικό κλάδο 'ακουστική αρχιτεκτονική' (aural architecture) που είναι μία μίξη ακουστικής, αρχιτεκτονικής και ψυχολογίας και βασίζεται στην ιδέα ότι δεν υπάρχει ήχος χωρίς χώρος, ότι ακούμε τον ήχο του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε, και άρα αν υπάρχουν 'κακά' υπολογισμένοι χώροι τότε και η ακουστική τους θα είναι ανάλογη και άρα και οι επιπτώσεις. Ακούστε το

http://http-ws.bbc.co.uk.edgesuite.net//generatecssram.esi?file=/worldservice/css/nb/410170917.ra

1 σχόλιο:

  1. ΄Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο έχοντας και ο ίδιος απέχθεια στο θόρυβο.θεωρώ οτι και στην Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του αλλα και τα θετικά της σιωπής.Η ακουστική αρχιτεκτονική είναι πολύ ενδιαφέρουσα σαν καινούριος κλάδος,αφού ασχολείται με την ακουστική των χώρων οσον αφορά την ποιότητα του ήχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή