Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Για να ακούτε άφοβα μουσική - Οδηγίες της Ε.Ε.






Η Ευρωπαική Ένωση με προστατεύει από τον εαυτό μου, και τις καταχρήσεις που κάνω.
Απότι φαίνεται μία τελευταία κατάχρηση που κάνω είναι η απόλαυση του ήχου (sound indulgence)μέσα από τις ατομικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής σε έντασεις και διάρκεια που είναι βλαβερή για την ακοή μου.

Η Ε.Ε. με προειδοποιεί για τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία μου η αλόγιστη χρήση των ατομικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής (walkman, ipod), περιλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο
http://ec.europa.eu/news/environment/090928_el.htm

Σαφώς η ΕΕ νοιάζεται να έχει υγιείς πολίτες, αλλά δεν αποτελεί και μυστικό ότι δεν θέλει να επιβαρύνω οικονομικά το κράτος, περισσότερο από το κέρδος δηλαδή που έχει από την πράξη μου να ακούω μουσική.

Οι νέες ρυθμισεις θα υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να προειδοποιούν τους καταναλωτές σχετικά με τον κίνδυνο υπέρβασης του ορίου ασφαλείας, κάτι που δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μέχρι τώρα.

Η επιστημονική επιτροπή της ΕΕ με προειδοποιεί ότι όχι μόνο η έκθεση σε υψηλές εντάσεις ήχου μπορούν να μου προξενήσουν βλάβη αλλά και ότι η χαμηλή ένταση μπορεί να είναι επιβλαβής εάν η χρήση του ήχου είναι παρατεταμένη.

Αυτό σαφώς και δεν ισχύει μόνο για τις ατομικές συσκευές ήχου αλλά για οποιαδήποτε άλλη παρατεταμένη έκθεση σε ήχο. Και με κάνει να σκεφτώ για τον μελωδικό ήχο του κομπρεσέρ της απέναντι πολυκατοικίας που με ξυπνάει γλυκά κάθε πρωί στις 8.00, για τα αμάξια με δυνατή μουσική που περνάνε κάτω από το σπίτι μου το ΠΣΚ (μένω στο Θησείο), για τις μοτοσυκλέτες του 1950 που ο ήχος τους χαιδεύει τον τυμπανικό σωλήνα του αυτιού μου και με κάνει και αναρωτιέμαι πως έχουν την άδεια και κυκλοφορούν, για την γραμμή του ΚΤΕΛ Αθήνα-Άρτα όπου ο οδηγός μαντεύει ότι τρελλαίνομαι να ακούω σκυλάδικα για 5 συνεχόμενες ώρες και μου τα προσφέρει δωρεάν!

Μην ανησυχείτε, 'ακούτε άφοβα μουσική' μέχρι και 40 ώρες την εβδομάδα σε ένταση λιγότερη των 80 ντεσιμπέλ - που αντιστοιχεί στο θόρυβο που προκαλεί κάποιος που φωνάζει δυνατά ή στον θόρυβο από την κυκλοφορία σε κοντινό δρόμο.

Για τους υπόλοιπους ήχους ας κάνουμε ότι κάναμε και ως τωρα. Ας προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούμε, ας προσποιηθούμε ότι δεν μας ενοχλούν. Ή μήπως μπορούμε να συμμετέχουμε και με άλλον τροπο στο ηχητικό κόσμο που μας περιβάλλει.

Τελικά όμως αυτές οι ρυθμήσεις της ΕΕ με προστατεύουν κυρίως ως καταναλώτρια, προστατεύουν δηλαδή την ιδότητα του καταναλωτή. Υγιή κοινωνία με υγειής καταναλωτές.
Θέλω να με προστατεύει όμως περισσότερο από τους ήχους που αποδέχομαι χωρίς αναγκαστικά να τους καταναλώνω.
Τι μπορώ να κάνω για αυτό?

Τα σχόλια σας ευπρόσδεκτα.

p.s. Στην Ελλάδα το κείμενο της ΕΕ δημοσιευθηκε στα ΝΕΑ στις 14.12.2009
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=8439&la=1






.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου