Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Ηχητικά όπλα - LRAD 500X


Πλέον είναι αλήθεια, οι κυβερνήσεις έχουν αρχήσει να χρησιμοποιούν επίσημα τον ήχο ως εργαλείο επιβολής της πολιτικής εξουσίας και της δύναμης του 'κράτους χωροφύλαξ'.
Το LRAD 500X (Long Range Acoustic Device - Ηχητική συσκευή μεγάλου βεληνεκούς) είναι μια ελαφριά και εύκολα μεταφερόμενη συσκευή παραγωγής ήχου μεγάλου βεληνεκούς (μεγάφωνο) με ποίκιλλες εφαρμογές. Σύμφωνα με την American Technology Corporation (http://www.atcsd.com) που παράγει διάφορα μοντέλα τέτοιων συσκευών, οι χρήση τους μπορεί να εφαρμοστεί για

• στρατιωτικούς σκοπούς,
• θέματα δημόσιας ασφάλειας (από την αστυνομία για παράδειγμα για να διασκορπίσει διαδηλωτές ή για να ενημερώσει/προειδοποιήσει πληθυσμούς σε περιόδους κρίσης (πυρκαγιές, σεισμοί κλπ).
• θέματα επαγγελματικής ασφάλειας (για παράδειγμα το 2005 είχε χρησιμοποιηθεί από το πολυτελές κρουαζερόπλοιο Seabourne Spirit ενάντια σε επιθέσεις πειρατών που προσπάθησαν να καταλάβουν το πλοίο κοντά στις ακτές της Σομαλίας, δείτε στο http://www.spiegel.de/international/spiegel/0,1518,385048,00.html).
• προστασία και διάσωση της άγριας φύσης (αποτρέπει για παράδειγμα την είσοδο των πουλιών σε επικίνδυνες για αυτούς περιοχές όπως για παράδειγμα σε αιολικά πάρκα).

Το μοντέλο LRAD 500X έχει την δυνατότητα να προβάλλει όχι μόνο ανθρώπινο λόγο άλλα και διάφορους 'αποτρεπτικούς' ήχους σε απόσταση μέχρι και 2000 μέτρα. Ο ήχος εστιάζει (όπως εστιάζει για παράδειγμα ένας προβολέας φωτός) και ακούγεται μόνο από εκείνους που βρίσκονται μπροστά στην συσκευή και μέχρι 30 μοίρες πλάτος.


Εκπέμπει ήχο μέχρι και 146 db σε απόσταση ενός μέτρου (ένταση που μπορεί να παρομοιαστεί με τον ήχο που παράγει η μηχανή ενός jet plain σε απόσταση 15 μέτρων). Η έκθεση σε ήχο μεγαλύτερη των 110 db για πάνω από ένα λεπτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμή απώλεια ήχου.

Αντίμετρα ενάντια σε τέτοια ηχητικά όπλα είναι η ωτασπίδες, που δεν είναι και πολύ αποτελεσματικές μιας και ο ήχος δεν διαπερνάει μόνο μέσα από τα αυτιά μας αλλά και από το υπόλοιπο κεφάλι. Επίσης εάν ο ήχος προσκρούσει σε σκληρή επιφάνεια τότε μπορεί να αποσταλεί στην πηγή παραγωγής του.

Το κόστος του LRAD 500X ανέρχεται στα $30.000 .
Η εταιρία παραγωγής American Technology Corporation πρόσφατα δέχτηκε παραγγελία ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμερικανικό στρατό και $650.000 από την Κίνα.

Η κατασκευαστική εταιρία αναφέρει ότι το LRAD δεν είναι όπλο (αν και ήδη αναφέρεται πλέον στον δημόσιο χώρο ως μη-φονικό όπλο ή ως ηχητικό όπλο), αλλά ότι επιτρέπει στον στρατό και στην αστυνομία να μεταδώσουν πληροφορίες σε αποστάσεις ασφαλείας και να δημιουργούν ζώνες ασφαλείας αποτρέποντας έτσι την χρήση φονικών όπλων.

Η χρήση τέτοιων συσκευών από την αστυνομία στην Αμερική είναι διαδεδομένη. Για παράδειγμα στην Σάντα Άνα στην Καλιφόρνια, 10 μέλη μιας συμμορίας παραδόθηκαν μετά από 30 δευτερόλεπτα έκθεσης σε ήχων LRAD, ή τον περασμένο Σεπτέμβρη η Αστυνομία του Πιτσμπουργκ διέλυσε διαδήλωση ενάντια στους G20. Αυτή ήταν και η πρώτη χρήση του LRAD ενάντια σε διαδηλωτές στην Αμερική. Δείτε το σχεικό βίντεο



Η Γεωργία - που η αστυνομία της εκπαιδεύεται από Αμερικανικές δυνάμεις - ίσως να είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε ακουστικά όπλα ενάντια σε διαδηλωτές. Οι επικριτές θεωρούν ότι η χρήση ηχητικών όπλων στην Γεωργία δηλώνει το ‘τέλος της κλασσικής ευρωπαϊκής δημοκρατίας’. Δείτε και το σχετικό βίντεο στο youtube



Σε άλλα μέρη του κόσμου η χρήση τέτοιων συσκευών γίνεται με μεγαλύτερη επιφύλαξη και περίσκεψη. Για παράδειγμα, η Καναδική κυβέρνηση, μέσα από τον διάλογο με τους πολίτες της, εκχώρησε λίγο από την εξουσία της: μετά από έντονη κριτική που ασκήθηκε στην αστυνομία του Βανκούβερ, η τελευταία απέσυρε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει τέτοιες συσκευές ενάντια σε πλήθη και διαδηλωτές – που τις αγόρασε για να αποτρέψει διαδηλώσεις ενάντια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2010.
http://www.vancouversun.com/Vancouver+police+disable+sound+system/2234099/story.html

Περίπου 300 συσκευές LRAD χρησιμοποιούνται σήμερα στο Ιράκ. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί αυτά τα ‘ηχητικά όπλα’ για την εκκένωση σπιτιών. Η συσκευή χρησιμοποιείται επίσης και σε διάφορα σημεία ελέγχου ως μεγάφωνο για να προειδοποιούν για παράδειγμα τους οδηγούς στα 300 μέτρα πριν φτάσουν στα σημεία ελέγχου.

Προφανώς είναι η χρήση αυτών των συσκευών που τις χαρακτηρίζει και όχι βέβαια οι δηλώσεις των προθέσεων της εταιρίας. Ίσως να μην είναι φονικά όπλα, η αλήθεια είναι όμως ότι χρησιμοποιούνται ως όπλα και μπορούν να προκαλέσουν και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του ανθρώπου.

1 σχόλιο:

  1. κάποια video δεν μπορουμε να τα δουμε δεν έχουμε ακούμε τάτοιες πληροφορίες από την τηλεόραση....... τυχαίο; δεν νομόζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή